En häftig upplevelse att se Body Worlds

I fredags åkte jag och mamma iväg till Tom Tits i Södertälje för att se på en häftig utställning, Body Worlds. Det var var nog helt klart den mest fascinerande utställning jag gått på. Man fick se så otroligt mycket och fick läsa enormt mycket om kroppen och hur den fungerar.

Kropparna är donerade ifrån människor som godkänt att deras kroppar efter döden får dissekeras och användas till utställningen. För att kropparna ska bevaras och inte ruttna har de genomgått en plastination. En speciell process då de först pumpar in formalin (dödar alla bakterier och stoppar förfall av vävnad) genom artärerna och sen avlägsnar vissa strukturer som hud, fett m.m för att ta fram enskilda anatomiska strukturer. Därefter läggs de i acetonbad och behandlas ytterligare på flera olika sätt. Liken har alltså dränerats på alla kroppsvätskor som ersatts av flytande plast. På så vis bevaras organen medan kroppen förblir mjuk och rörlig. En plastination tar ca. 1500 arbetstimmar (ungefär 1 helt år) och kostar upp emot 250 000 kronor.

Man fick bl.a. se kroppens olika organ, t. ex.nervsystemet med alla små nervtrådar utskilda, blodkärlen, ett hjärta inuti med synliga klaffar, hela mag- och tarmkanalen i detalj, en höft- och knäprotes inopererad, foster inuti en kvinnokropp, samt foster i olika stadier av utveckling. Dessutom kunde man se kroppar i sportutövande positioner där aktiverade muskler tydligt framträdde. Man fick se fett- och skrumplever och värst av allt en rökares kolsvarta lungor.

Bättre illustrerad anatomi och fysiologilektion får man leta efter!

Kommentera